Ενεργειακά κουφώματα. Γιατί να τα επιλέξω;

Ο όρος “ενεργειακά κουφώματα” είναι πλέον συνήθης και με καλό λόγο. Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά στην καθημερινή μας ζωή, καθώς βελτιώνουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση του χώρου όπου τα τοποθετούμε.

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι τα κουφώματα είναι ενεργειακά.

Τα ενεργειακά κουφώματα αποτελούν την προστατευτική ασπίδα ενός χώρου έναντι των εξωτερικών κλιματικών συνθηκών, όπως ψύχος, ζέστη και υγρασία. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή θερμομόνωση.

Η θερμομόνωση των κουφωμάτων, που μετριέται σε W/m2k, αναφέρεται στην ποσότητα θερμότητας (σε Watt) που μπορεί να διαπεράσει ένα τέτοιο κουφώμα με επιφάνεια 1m2 ανά μονάδα χρόνου, όταν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας 1 βαθμού Celsius μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών του.

Τι κερδίζω λοιπόν αν τοποθετήσω ενεργειακά κουφώματα;

Το πρώτο και κυριότερο οφέλος είναι η σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, με ορισμένες περιπτώσεις να φτάνουν ακόμη και το 40%, ανάλογα με την επιλογή των υλικών. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι αποτρέπεται η μεταφορά θερμότητας ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον.

Ουσιαστικά, τα ενεργειακά κουφώματα απομονώνουν το εσωτερικό από το εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα οι εξωτερικές καιρικές συνθήκες να μην επηρεάζουν την θερμοκρασία στο εσωτερικό του χώρου.

Αυτό, φυσικά, οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς απαιτείται λιγότερος χρόνος λειτουργίας των θερμικών συσκευών, και, συνεπώς, μικρότερη κατανάλωση ενέργειας το χειμώνα και το καλοκαίρι. Επιπλέον, η τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων διασφαλίζει σημαντική ηχομόνωση λόγω της κατασκευής τους.

Ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά την αύξηση της απόδοσης των ενεργειακών κουφωμάτων ανάλογα με το προφίλ και την υάλωση που επιλέγετε. Αυτά τα στοιχεία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή απόδοση ενός κουφώματος:

*Χαμηλός συντελεστής Uw σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας.

Περίπτωση 1η.

Η στάνταρ έκδοση διπλών ενεργειακών κρυστάλλων πάχους 4mm/16argon/4mm, με πλήρωση αερίου argon στο διάκενο, δημιουργεί έναν δείκτη θερμικής αγωγιμότητας Ug1,1 (W/m2K). Ο συντελεστής μετάδοσης θερμότητας για παράθυρα και μπαλκονόπορτες είναι Uw 1,4+1,7 (W/m2K).

Περίπτωση 2η.

Όταν χρησιμοποιούμε τριπλά ενεργειακά κρύσταλλα πάχους 4mm/10krypton/4mm/10krypton/4mm, με πλήρωση αερίου krypton στα διακενά, ο δείκτης θερμικής αγωγιμότητας είναι Ug0,5. Ο συντελεστής μετάδοσης θερμότητας είναι Uw 0,93.

Περίπτωση 3η.

Για προφίλ ERGOMASIF πάχους 80mm, με την στάνταρ έκδοση διπλών ενεργειακών κρυστάλλων πάχους 4mm/16argon/4mm, με πλήρωση αερίου argon στο διάκενο, ο δείκτης θερμικής αγωγιμότητας είναι Ug1,1 (W/m2K). Ο συντελεστής μετάδοσης θερμότητας είναι Uw 1,2.

Περίπτωση 4η.

Όταν χρησιμοποιούμε τριπλή υάλωση 4mm/10krypton/4mm/10krypton/4mm, με πλήρωση αερίου krypton στα διακενά, ο δείκτης θερμικής αγωγιμότητας είναι Ug0,5 (W/m2K). Ο συντελεστής μετάδοσης θερμότητας είναι Uw 0,83 (W/m2K).

Πόσο αυξάνεται η απόδοση των ενεργειακών κουφωμάτων ανάλογα με το προφίλ και την υάλωση που θα επιλέξετε;

Ακολουθήστε την εταιρεία μας και στα Social Media